top of page

Μπέττυ Μπεατρίς Σεμακούλα: Μία επίμονη μαχήτρια στη μάχη των Ευρωεκλογών



Η Μπεατρίς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην προσφυγική Καλαμαριά. Είναι το τρίτο παιδί μιας οικογένειας με Ελληνίδα μητέρα και Αφρικανό πατέρα. Έχει ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση. Είναι μητέρα και διοικεί μια δομή ψυχικής υγείας. Έχει πάρει μέρος σε ανθρωπιστικές αποστολές σε όλο τον κόσμο. Στις προσεχείς Ευρωεκλογές είναι υποψήφια με το νέο κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη, το ΚΟΣΜΟΣ.


Νέα, γυναίκα, μητέρα, Πρόεδρος και Διοικήτρια, Ακτιβίστρια, μειονότητα, κοινωνική ερευνήτρια, υποψήφια Ευρωβουλευτής. Πού χωράνε όλα αυτά; Μιλήστε μας για σας.


Ενεργή πολίτης! Αυτόν τον τίτλο θέλω να διεκδικώ από τη στιγμή που αποφάσισα, κάπου στα 16 μου ότι θέλω να είμαι χρήσιμη και να αφήσω αποτύπωμα. Να μην είμαι απαθής ψηφοφόρος. Είμαι νέα ώστε να εκπροσωπήσω τους νέους στην Ευρωβουλή όχι όμως τόσο νέα ώστε να είμαι άπειρη. Είμαι μητέρα κι αυτός είναι ένας απαιτητικός ρόλος, είμαι πρόεδρος και διοικήτρια σε μία δομή ψυχικής υγείας ενώ ο περισσότερος κόσμος με γνωρίζει από τις ανθρωπιστικές μου αποστολές σε όλο τον κόσμο, ως πράξη ύψιστης προσφοράς και από το ότι πάντα – έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα στην προσφυγική Καλαμαριά – ξεχώριζα για το χρώμα μου. Είμαι το τρίτο παιδί μιας μικτής οικογένειας, από Ελληνίδα μητέρα και Αφρικανό πατέρα. Κι όλα αυτά, χαίρομαι που με ρωτάτε, χωρούν στο ΚΟΣΜΟΣ, το νέα κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη. Ένας κόσμος συμμετοχικός, ένας κόσμος συμπερίληψης.


Πώς πήρατε την απόφαση να συμμετάσχετε στις Ευρωεκλογές;


Πολλοί άνθρωποι από το στενό μου περιβάλλον με προέτρεπαν πάντοτε να διευρύνω τη συμμετοχή μου σε ένα πιο εκτενές εκτός χώρας πλαίσιο, θεωρώντας ότι ταιριάζει στο συνολικό προφίλ μου, ακαδημαϊκό- κοινωνικό-προσωπικό αλλά και στην ταυτότητά μου. Η συμμετοχή μου και η εκλογή μου στην αυτοδιοίκηση έθεσαν τον σπόρο όμως τελικά η τιμητική πρόταση του κυρίου Κόκκαλη να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του, αποτέλεσε το κύριο έναυσμα. Επιπλέον, καθώς πάντα μου αρέσει να μιλώ για την ποικιλότητα που όλοι βαπτίζουν διαφορετικότητα, νιώθω ότι είμαι η φωνή που πρέπει να ακουστεί, η φωνή που πρέπει να υψωθεί για καθέναν και καθεμία που για διάφορους λόγους «ξεχωρίζει».


Αναφέρεστε στην καταγωγή σας; Πώς είναι να ζείτε ως μειονότητα στη χώρα;


Ελληνίδα με ιδιαίτερα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά! Αυτή είμαι. Γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ, είμαι μισή Ελληνίδα αλλά πάντοτε έχω μία ευαισθησία στα θέματα ανισοτήτων, στις διακρίσεις, στην υπεράσπιση των λιγότερο προνομιούχων. Νιώθω ότι για τα παιδιά μας, για την επόμενη γενικά, πρέπει να είμαστε rolemodels κι αν και η ευθύνη είναι μεγάλη, η χαρά της αποστολής αυτής είναι ακόμη μεγαλύτερη. Στη χώρα μας ζουν μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς που αντιμετωπίζονται ως «αόρατοι», αρκετοί δε παλεύουν με τα χαρτιά τους χρόνια πολλά. Παλεύουν για ό,τι κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι γι’ αυτούς εξασφαλισμένο. Έχω εδώ και χρόνια αποφασίσει να αγωνίζομαι για όσους δεν μπορούν να το κάνουν για τον εαυτό τους.


Τί είναι η Ευρώπη για σας και πώς βλέπετε τη συμμετοχή των γυναικών σε αυτήν;


Η Ευρώπη είναι για μένα «μητέρα». Είναι το πλαίσιο υποστήριξης, συμμετοχής, συμπερίληψης, προστασίας. Είναι εκεί που θα έπρεπε να αναπτύσσεται κάθε χώρα και να ισχυροποιεί τη θέση και τη φωνή της μέσα από τη σύμπνοια. Το togethernessπου ακόμη, -εγώ τουλάχιστον- δεν έχω βρει ικανοποιητική απόδοση γι’ αυτό στα ελληνικά. Κάποτε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συμμετείχε ένα 15% γυναικών και σήμερα έχουμε φτάσει στο 39%. Είναι μάχη που κατακτήθηκε αυτή και μου αρέσει να βλέπω πάντα τη βελτίωση. Υπάρχει ακόμη δρόμος πολύς για να φτάσουμε να μιλάμε για ίση μεταχείριση, ίση αμοιβή, εκπροσώπηση κ.λπ, θα έρθει όμως η ώρα. Στο ΚΟΣΜΟΣ ήρθε. Κι έχουμε τη χαρά να είμαστε το μοναδικό ψηφοδέλτιο με συμμετοχή γυναικών στο 58%. Ο κόσμος αλλάζει κι αλλάζει ραγδαία, βίαια. Εμείς θέλουμε, μπροστά τις τεράστιες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε να καταφέρουμε μία μετάβαση που θα λύσει τα κοινωνικοοικονομικά μας αδιέξοδα και θα είναι σε σχέση με τη φύση. Γι’ αυτό μιλάμε για Πράσινη Συμφωνία, Εθνική και Ευρωπαϊκή. Άλλωστε το ΚΟΣΜΟΣ είναι ένα πράσινο κόμμα.


Πώς βλέπει ο κόσμος το ΚΟΣΜΟΣ; Τι φέρνει η επομένη των εκλογών για σας;


Καταρχάς με θλίβει ότι πολύς κόσμος δεν έχει καθόλου περιβαλλοντική- οικολογική συνείδηση. Αρκετοί είναι αυτοί που μόλις ακούν για πράσινο κόμμα απαντούν «και πράσινα άλογα». Γελώντας τους λέω ότι πράγματι, αν δεν θέλουν να δουν προσεχώς πράσινα άλογα ως αποτέλεσμα των ολέθριων μεταβολών που συντελούνται στον πλανήτη, τότε να σκεφτούν να μην «πράσσειν άλογα» αλλά λογικά και υπεύθυνα να πάνε την Κυριακή στην κάλπη και να ψηφίσουν υπεύθυνα για το σήμερα και το αύριο των παιδιών μας. Το ΚΟΣΜΟΣ, είναι μια σοβαρή παρουσία στον πράσινο χώρο με το χρίσμα και τις θέσεις των Ευρωπαίων Πρασίνων, προγραμματικές θέσεις που θα εξασφαλίσουν ένα σύστημα με ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον με την εγγύηση του κράτους.


Το ΚΟΣΜΟΣ είναι ένα μικρό πολύ καινούριο κόμμα με ένα τεράστιο όραμα. Εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και μετά τις Ευρωεκλογές. Τις μεγάλες αλλαγές σπάνια τις βλέπουν όσοι έχουν εργαστεί γι΄αυτές. Συνήθως τις απολαμβάνουν οι επόμενοι. Εμάς καθήκον μας είναι να επιμείνουμε στην κατεύθυνση αυτή που θα εξασφαλίσουμε έναν κόσμο βιώσιμο, με αλληλεγγύη και αειφορία για τις επόμενες γενιές. Κι αυτό σίγουρα δεν είναι ζήτημα εκλογών. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα που θέλουμε να κερδίσουμε κι είμαστε αποφασισμένοι.

bottom of page