top of page

Ενισχύοντας τη Διαφάνεια στις Ευρωεκλογές: Η Σημασία της Εκλογικής Παρατήρησης



Οι ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί είναι ζωτικής σημασίας και προϋποθέτουν μια εκλογική διαδικασία ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, χωρίς αποκλεισμούς, που διακρίνεται από διαφάνεια και αξιοπιστία.


Καθώς οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν, η εκλογική παρατήρηση αναδεικνύεται ως ένα κρίσιμο εργαλείο για την ενίσχυση αυτών των δημοκρατικών αξιών. Η θετική στάση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους εγχώριους και διεθνείς παρατηρητές εκφράζει τη δέσμευση για διαφάνεια, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στο δημοκρατικό σύστημα.

Αξιολογείται η ακεραιότητα και η διαφάνεια των εκλογών και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας


Μεταξύ των άμεσων στόχων μιας αποστολής εκλογικής παρατήρησης είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος και η ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία, η αποτροπή τυχόν παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νοθείας όπως και μια τεκμηριωμένη, αμερόληπτη και αντικειμενική αξιολόγηση της διαδικασίας. Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της αποσκοπούν στη βελτίωση του συνολικού πλαισίου διεξαγωγής των εκλογών, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της λογοδοσίας των κρατικών θεσμών, τη μετρίαση πιθανών συγκρούσεων και ή την εκτόνωση τυχόν εντάσεων.

Οι αποστολές εκλογικής παρατήρησης αποστέλλονται μετά από πρόσκληση της χώρας υποδοχής και αξιολόγηση των αναγκών και δεν παρεμβαίνουν στη διοργάνωση ή τη διεξαγωγή των εκλογών. Αντιθέτως, συλλέγουν και αναλύουν τεκμηριωμένες πληροφορίες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ενδιαφερόμενα μέρη. Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας δημοσιεύουν μια έκθεση αξιολόγησής της όπως και συστάσεις για βελτίωσή της.




bottom of page