top of page

Πώς η διαχείριση των δασών θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής



"Τα δάση είναι κάτι περισσότερο από δέντρα" αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).


Και προσθέτει: "Συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα των κοινοτήτων, ρυθμίζοντας τις ροές των υδάτων, παρέχοντας τροφή, ξύλα, καταφύγιο και ζωοτροφή, παράγοντας εισόδημα και απασχόληση, ενώ προστατεύουν τη βιοποικιλότητα. Επιπλέον, τα δάση υποστηρίζουν τη βιώσιμη γεωργία και την ευημερία των ανθρώπων με τη σταθεροποίηση των εδαφών και του κλίματος».


Γι' αυτό, λοιπόν, ο FAO ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα -ύψους 7,1 εκατομμυρίων δολαρίων- για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσω της καλύτερης διαχείρισης των δασών, από το οποίο θα επωφεληθούν 26 χώρες.


Έτσι, θα μπορέσουν σύντομα να παράσχουν βελτιωμένα στοιχεία για τη δασοκομία και τη χρήση της γης, μια βασική δέσμευση όλων των κρατών, που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.


Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά σεμινάρια ηλεκτρονικής μάθησης σχετικά με τη διαφάνεια στον δασικό τομέα, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στα πανεπιστήμια, στον ιδιωτικό τομέα και στις διακυβερνητικές οργανώσεις.


Χαιρετίζοντας την έναρξη του προγράμματος, ο Χιρότο Μιτσούγκι, από το Τμήμα Δασοπονίας του Οργανισμού, εξήγησε ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες αδυνατούν να δημιουργήσουν αξιόπιστα δεδομένα για τα δάση, ώστε να αναδείξουν τα "κλιματικά επιτεύγματά τους".


"Το έργο αυτό θα παράσχει μια ουσιαστική πλατφόρμα για πιο διαφανή δεδομένα σχετικά με τα δάση, βοηθώντας τις χώρες να συγκεντρώνουν και να αναλύουν καλύτερα δεδομένα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της συμφωνίας του Παρισιού", εξήγησε.


Σύμφωνα με τον FAO, η ακριβής παρακολούθηση της χρήσης των δασών και της γης είναι απαραίτητη, προκειμένου οι χώρες να κάνουν κάποια πρόοδο ως προς την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs).


Ήδη 70 χώρες έχουν δειχθεί βοήθεια σχετικά με την παρακολούθηση των δασών για να εξασφαλίσουν μια πιο βιώσιμη διαχείριση της γης. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σχετικά με την κατάσταση των δασικών πόρων του πλανήτη, είναι διαθέσιμα μέσω ειδικής πλατφόρμας του FAO (Forest Resources Assessment).




bottom of page