Πολλές φορές περνά απαρατήρητη, ωστόσο αποδεικνύεται πολύ επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.
Πρόκειται για την ατμοσφαιρική ρύπναση, η οποία συνδέεται με την εμφάνιση ακόμα και καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Epidemiology.
Συγκεκριμένα, η αυξημένη έκθεση στα υπερλεπτά σωματίδια (UFPs), που παράγονται από την καύση των καυσίμων, ειδικότερα από τα οχήματα που χρησιμοποιούν ντήζελ, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο.
Προηγούμενες μελέτες είχαν καταγράψει ότι τα νανοσωματίδια μπορούν να μπουν στον εγκέφαλο και να μεταφέρουν καρκινογόνες χημικές ουσίες.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Καναδά ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία και την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση 1,9 εκατ. ενήλικων Καναδών, κατά την περίοδο 1991-2016. Όπως διαπίστωσαν, ο συσχετισμός ανάμεσα στον καρκίνο του εγκεφάλου και στην έκθεση στα νανοσωματίδια ήταν «εντυπωσιακά σταθερός».
Η νέα μελέτη (μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ) ανακάλυψε ότι αύξηση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση 10.000 νανοσωματιδίων ανά κυβικό εκατοστό, διαφορά δηλαδή που καταγράφεται ανάμεσα σε έναν ήσυχο δρόμο ενός αστικού κέντρου και σε μια πολυσύχναστη λεωφόρο, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου κατά 10%.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Σκοτ Βάιχτενθαλ, τονίζει ότι ο ίδιος αποφεύγει τους βεβαρημένους δρόμους όταν περπατάει ή κάνει ποδήλατο. «Σε προσωπικό επίπεδο είναι πάντα καλή ιδέα να μειώνουμε την έκθεσή μας στη ρύπανση, αλλά οι πιο σημαντικές πράξεις είναι σε ρυθμιστικό επίπεδο, όπου μπορούμε να αναλάβουμε δράση που να μειώνει την έκθεση όλων».
Να σημειωθεί ότι η τοξική ατμόσφαιρα έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με άλλα προβλήματα του εγκεφάλου, όπως μειωμένη νοημοσύνη, άνοια και προβλήματα ψυχικής υγείας (διπολική διαταραχή, κατάθλιψη), τόσο σε ενηλίκους όσο και σε παιδιά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μάλιστα, έχει χαρακτηρίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση «σιωπηρή κρίση της δημόσιας υγείας».