Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) δημοσίευσε χθες (22/09) τα αποτελέσματα της μελέτης της σχετικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή (climate stress test) σε περισσότερες από 4 εκ. εταιρείες παγκοσμίως και 1,600 τράπεζες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τρία διαφορετικά σενάρια.
Τα αποτελέσματα της μελέτης φανερώνουν ότι οι εταιρείες και οι τράπεζες ωφελούνται εμφανώς από την υιοθέτηση «πράσινων» πολιτικών, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μετάβαση προς μία παγκόσμια οικονομία μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Ακόμα, οι εταιρείες και οι τράπεζες που βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένο περιβαλλοντικό ρίσκο είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε σοβαρότερες και πιο συχνές φυσικές καταστροφές, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την αξιοπιστία τους.
Το κέρδος της «πράσινης» μετάβασης για την ανθρωπότητα, υπογραμμίζει η έκθεση, υπερτερεί μακροπρόθεσμα του κόστους αυτής της επαναστατικής προσπάθειας. Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Luis de Guindos, ανέφερε ότι «είναι ουσιώδες να γίνει η μετάβαση έγκαιρα και σταδιακά, ώστε να μετριάσουμε τα κόστη και τον αντίκτυπο μελλοντικών φαινομένων».
Στο σενάριο που δεν αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, οι απώλειες για τις τράπεζες από την μη αποπληρωμή δανείων θα είναι πολύ σημαντικές μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Οι πιθανότητες μη αποπληρωμής, σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν 8% περισσότερες το 2050. Τα χαρτοφυλάκια που είναι πιο ευάλωτα στο περιβαλλοντικό ρίσκο είναι 30% πιο πιθανό να βρεθούν σε αδυναμία πληρωμής το 2050, σε σχέση με το 2020, και πάλι στο σενάριο που δεν αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση.
Eπιπλέον, η μελέτη επισημαίνει ότι τράπεζες που βρίσκονται στην νότια Ευρώπη, όπως στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Μάλτα είναι περισσότερο εκτεθειμένες στο περιβαλλοντικό ρίσκο, σε σχέση με τον μέσο όρο των τραπεζών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.